Babcia Janina Kosińska i kamienica przy ulicy Staszica 6 - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja babcia mieszkała przy Staszica 6 i ja tam miałem swoich kolegów. Oczywiście, że przed wojną znaliśmy się, bo ja byłem z dwudziestego ósmego i oni wszyscy byli z dwudziestego ósmego, a babcia tam mieszkała od mojego urodzenia. Ja ich znałem od piaskownicy. Nawet jak mieszkałem gdzie indziej, matka też pracowała trochę nim się [mój młodszy] brat urodził, to ojciec mnie często zostawiał u babci, bo miał się mną zaopiekować, najlepiej zaprowadzić do babci, nie? I tak się mną opiekował. I ja tam u babci nieraz spałem. Tak, że nie że ja tam mieszkałem, tylko u babci byłem częstym gościem. Nieraz tam nocowałem nawet, no. [Mieszkanie babci] było nie za wielkie, ale w każdym bądź razie, metrażowo to duże, bo tam pod tym pałacykiem to były takie wielkie pokoje, to ten pokój miał trzydzieści metrów i do tego była kuchnia. I...