Mieszkanie przy Krakowskim Przedmieściu 66 - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Krakowskim Przedmieściu mieszkaliśmy pod sześćdziesiątym szóstym. To jest przedostatni budynek przed Chopina. Wystający taki, co dzisiaj pod takimi filarami [się przechodzi], budynek był wystający, a jak poszerzali chodnik to trzeba było ten parter zlikwidować, te sklepy wcisnąć dalej, a tam podeprzeć ten mur wysoki. Na podwórku mieszkałem, nie od frontu. Ja w ogóle nie znałem innych rodzin tam [mieszkających]. Tam była dla mnie noclegownia, mieliśmy balkon, który wychodził na podwórko i z tego balkonu widać było ten stadion Legii, ten wojskowy stadion, to jak były mecze to z balkonu oglądaliśmy z ojcem mecz. Bo teraz to zabudowali domami, a tam był taki wysoki mur, o, i odgrodzone, i teren wojskowy. To był ten stadion wojskowy WKS, ten Wojskowy Klub Sportowy. I tam chodziłem na łyżwy, tam...