Częste przeprowadzki na terenie Lublina - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Najpierw mieszkałem na Dziesiątej. To znaczy rodzice wynajmowali część jakiejś takiej willi, i tak te najmłodsze lata po urodzeniu tam przebywałem gdzieś. Stamtąd przeprowadziliśmy się, no bo tam za drogo to wszystko kosztowało, na Bonifraterską. To była Bonifraterska koniec, jak już tam po górę się idzie i taka duża kamienica jest na samej górze tam po prawej stronie, a potem gdzieś tam nowa droga taka, na Czechów. O tak, stamtąd przeprowadziliśmy się na Fabryczną, to wtedy jak Piłsudski umarł to wtedy na Fabrycznej żeśmy mieszkali, oj takie zdarzenie było, miałem wtedy tam łóżeczko takie z poręczami, a nade mną wielki portret Piłsudskiego wisiał, podpartego na szabli, no bo ojciec był legionista to tych portretów Piłsudskiego w każdym pokoju tego było pełno i kiedyś mi się zdarzyło, że zrobiłem w łóżko siusiu,...