Rodzice - Aleksander i Albina Jarzembowscy - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Rodzice – Aleksander i Albina Jarzembowscy Ojciec mój służył w legionach, najpierw jako siedemnastoletni chłopak zgłosił się na ochotnika, był skautem w ogóle, zgłosił się do legionów. W 17 roku chcieli, żeby legiony na wierność złożyli przysięgę Niemcom, odmówili, więc ich interweniowali, siedział w takim obozie, w tej chwili miejscowość mi wyleciała z pamięci. No ale z tego obozu udało mu się uciec, dzięki temu, że asystował u księdza, który z sakramentami przychodził i rozdawał, a potrzebował asystenta, on był młody chłopak to komżę dostał i razem z księdzem, żeby go odprowadzić tam do kościoła. No to tam kościelny już mu przygotował jakieś ubranie i mówi: „Synku, ty uciekaj stąd, masz przebierz się tutaj z tego munduru, masz tutaj tego i pryskaj”. No i udało mu się uciec,...