Dalsza rodzina - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie pamiętam, w którym roku pojawił się u nas cioteczny brat mamy, który został zwolniony z Oświęcimia – cały w ranach i wrzodach. To był syn wuja [mamy], dla mnie dziadka, Adama, brata mojej babci, ożenionego z Żydówką. To bardzo romantyczna historia była. Ja to znam z opowieści babci, bo to było jeszcze przed I wojną światową. [Brat babci] zakochał się z wzajemnością w pięknej żonie swojego dentysty, doktora Landau, która porzuciła męża i dzieci. Wyszła za mąż za dziadka Adama, urodził im się syn Tadeusz, ale ona bardzo szybko umarła. Pamiętam, babcia opowiadała mi, że jak ona została żoną dziadka Adama, to się mówiło: „Tej cioci nie całuje się w rękę”, bo wtedy to dzieci całowały nie tylko matkę i ojca, ale ciocie i wujków, i wszystkich. Potem się zastanawiałam, czy dlatego, że była...