Życiorys - Halina Chamerska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłam się w Płocku w dwudziestym drugim roku, i potem, ponieważ ojciec był oficerem piechoty, to nas ciągle przenosili do różnych miejscowości, no więc w Lublinie to dopiero zaczęliśmy mieszkać na jesieni 38 roku i to było najpierw na Poniatowskiego 8 w takiej willi, bo to było takie osiedle oficerskie, tam Lisa-Kuli, Poniatowskiego, Junoszy, taki czworokąt i tam w jednym z domków zamieszkaliśmy – do wojny. Całą okupację spędziłam w Lublinie i dlatego Lublina nie lubię. Po wojnie wyjechałam do Warszawy i tam 50 lat mieszkałam i dopiero jak zaczęłam bardzo chorować, to porozumiałam się z siostrą, bo to mieszkanie jest siostry mojej młodszej o dwa lata, no i wtedy sprzedałam kawalerkę w Warszawie i się przeniosłam tutaj i już 4 lata mieszkam w Lublinie, ale nie lubię Lublina....