PKWN nie powstał wcale w Chełmie, przyjechał gotowy z Moskwy - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
22 lipca 1944 roku, to już nowy rozdział, inny rozdział. Pamiętamy i wiemy o tym, że PKWN nie powstał w Chełmie wcale, to jest nieprawda historyczna, bo PKWN przyjechał z Moskwy gotowy. A pierwsze miasto wyzwolone, tak zwane, to był Chełm. Stąd też w Chełmie powstał PKWN - i tak nauczyciele uczyli tego dzieci, co jest nieprawdą, absolutną. Miałem szczęście czy nieprzyjemność, nie wiem, być na posiedzeniu 22 lipca, kiedy ten cały PKWN zjechał do Chełma, do gmachu dyrekcyjnego. I 24 lipca wywiad jakoś tak pracował, że zostałem wezwany przez PKWN na konferencję. Wtedy Osóbka-Morawski był przewodniczącym polskiego, w cudzysłowie, Komitetu Narodowego. Była rozmowa na temat oświaty, i jeden z nich, a byli to Polacy innej narodowości, jeden z nich pyta mi się: „Jakiej Wy jesteście...