Wizyta Józefa Piłsudskiego w Chełmie - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1920 roku, jako chłopiec, miałem przyjemność, mogę się szczycić tym, że Piłsudskiego wiozłem karetą w Chełmie. Wiozłem w tym sensie, że tacy jak ja, wiedzieliśmy o tym, że Piłsudski jest w Chełmie w 1920 roku, kiedy był najazd bolszewicki. Przejeżdżał z gmachu seminarium nauczycielskiego do gmachu gimnazjum ogólnokształcącego. To było jakieś około, nie pamiętam, czterystu, pięciuset metrów. Wieziono go karetą, dziedzic Rzewuski z Sielca przysłał karetę, i czwórką koni go wieziono. My tacy obywatele dorastający, czy jeszcze nie, myśmy się czepili tejże karety i wyprzęgliśmy konie, przyczepiliśmy się z przodu, z tyłu, z boku, wielu takich, i wieźliśmy Piłsudskiego sami do tego gmachu gimnazjum. Przeżywałem, że oto w tej karecie wieziemy wielkiego Polaka, tego który walczył i...