Atmosfera była już taka przedwojenna - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Atmosfera była już taka przedwojenna, ale ona nie wytworzyła lęku i strachu, może lęk, ale strachu nie. Rydz-Śmigły powiedział: „Jesteśmy silni, zswarci i gotowi i guzika nie oddamy”- jest to pamiętne słowo. Beck powiedział, że „dla Polaków najwyższą wartością jest honor” Naród był tak karmiony, musiał się w jakimś sensie zachłystywać tym, co usłyszał i w to wierzył. Więc my jako Polacy byliśmy takimi, którzy realnie nie dostrzegali niebezpieczeństwa jakie miało nastąpić. Atmosfera była taka. Miałem kolegę - oficera zawodowego, który mówił: „idę na wojnę, pobijemy Niemców i wrócimy do domu” Powiedzmy, jeden głupi przykład, prawda, ale on świadczy o tym, że w naszym wojsku prawdopodobnie była taka atmosfera, a ona udzielała się społeczeństwu cywilnemu. „Nie oddamy guzika” uważano, jak mówiłem,...