Nauka, praca i atmosfera przed wojną - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja osobiście mieszkałem dość daleko od głównego budynku szkoły, bo to jednak budynek porosyjski był. Wolny czas, spędzałem na nauce, bo robiłem wyższy kurs nauczycielski, uczyłem się po prostu. A to było zaocznie, stąd też musiałem pisać prace, odpowiednią literaturę, książki, przeważnie byłem zajęty. Interesowałem się życiem społecznym. Wyjeżdżałem do polskiej wsi z jakimiś referatami, to przeważnie w niedzielę. Ludzie schodzili się, jeśli była remiza strażacka to w remizie, jeśli nie to gdzieś w mieszkaniu prywatnym, w większym pokoju. Praca, polegała na uświadamianiu społeczeństwa. Między innymi uczyłem się sam rolnictwa, w sensie [robiłem] badania, bo przecież rolnikiem nie byłem, w sensie dociekania spraw związanych z uprawą, z nasionami, ze zmianą płodów, z ogrodnictwem. Często z...