Sytuacja Żydów podczas II wojny światowej - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Był jeden Żyd, tak zwany przechrzta, przeszedł na katolicyzm, ale nie miał jakichś [nieprzyjemności ze] strony swoich, nie byli uprzedzeni do niego. I on jeden ocalał w tym Magnuszewie, jeden. Inni nie wiem, czy zginęli, w każdym razie w czasie wojny zostało utworzone getto. Gdy Niemcy się pojawili, tak jak wszędzie Żydzi od razu dostali opaski z gwiazdą Dawida. Ale jeszcze nie wiadomo było, jak się ich los potoczy. Były w Magnuszewie dwa sklepy bławatne, gdzie sprzedawali materiały, piękne wełenki różne, sklepy państwa Goldbergów i Rozenów. Jako dziecko dziesięcioletnie, to był [19]39 rok, znalazłam się na poczcie, wysłano mnie może po jakieś znaczki czy po coś. Usłyszałam, że Rozen telefonuje do jakiegoś prawdopodobnie...