Dalsza rodzina - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dużo więcej wiedziałam zawsze o rodzinie mojej mamy niż ojca, więcej o rodzinie babci niż dziadka, więcej o rodzinie prababci niż pradziadka. O pradziadku Andrzeju wiem tylko tyle, że jako już starszy wdowiec mający dorosłe dzieci ożenił się z moją szesnastoletnią prababką Anną Żakowską. Notabene wcześniej starał się o jej rękę syn pradziadka, też Andrzej, ale ponieważ się długo nie oświadczał, pradziadek się zdenerwował i powiedział: „Nie oświadczasz się tak długo, to ja się oświadczę” i został przyjęty. Mieli jeszcze później ośmioro dzieci. Pradziadek był zawiadowcą kopalni w Tłukience koło Olkusza. To była kopalnia towarzystwa chyba francusko- austriackiego. Obok domu pradziadków była wybudowana taka niewielka kaplica i w tej kaplicy górnicy ufundowali dwa boczne ołtarze z patronami moich pradziadków. W...