Najbliższa rodzina - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Ewa Pleszczyńska, urodziłam się w Sandomierzu w 1929 roku, gdzie przypadkowo zupełnie spotkali się moi rodzice. Mama po maturze u sióstr urszulanek w Krakowie przyjechała tam, ażeby udzielać korepetycji swojej młodszej koleżance, która ze względu na jakąś dłuższą chorobę miała przerwę w nauce. Natomiast ojciec po skończeniu farmacji we Lwowie dostał posadę w aptece w Sandomierzu. I tam się poznali. Miałam dziewięć miesięcy, kiedy moi rodzice wyprowadzili się z Sandomierza. Przeprowadzili się do małej miejscowości nad Wisłą, do Magnuszewa, gdzie po prostu kupili aptekę. Moja babcia Melcia była taką najdorodniejszą z córek, najprzystojniejszą. O dziadku ja mam mniej wiadomości. Coś mi się tak roi w głowie, że jego ojciec był burmistrzem...