Próby wydostania matki z więzienia przez ojca - Janusz Czapliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Taki dialog się wywiązuje. Co to za sytuacja. „Za co? Co robiła? No co, no? No z Niemcami? No co? Zabiła kogoś?” „Nie. Za radio.” „Za jakie radio? Co radio? Co za radio teraz?” W cudzym słowie wolna Polska i radio, w więzieniu. To co? Co się dzieje? Co to to? Niezrozumiałe. No pędzi szybko na zamek. No nie chcą wpuścić. No tu w rękach UB jest to wszystko. To jest przedwojenny oficer wrócił. Nie ma co. Tata wie, że jest Żymierski naczelnym dowódcą. Wsiada, do niego jedzie. Znają się jeszcze z legionów, z gimnazjum. Razem prawo studiowali na Uniwersytecie Krakowskim, Jagiellońskim. Jedzie do niego. „Michał!”, „Emil!” Witają się, obejmują. Tata mówi: „Panie marszałku, co się tu dzieje” mówi. „Matka, żona moja siedzi. Ja wracam.” „Za co?” Tata opowiada. „Co to jest?” Ten pisze rozkaz natychmiastowego...