Mama prowadziła sklep i była w konspiracji - Janusz Czapliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Mama prowadziła sklep i była w konspiracji” Tata był w niewoli. Mama pracowała w sklepie. Miała taki sklepik - sztukę góralską. Prowadziła tą sztukę góralską. I starsze rodzeństwo chodziło do szkoły, ja już zacząłem chodzić do szkoły. I mama od razu wplątała się, chyba jeszcze w tym czasie kiedy był tata, tylko sobie tego nie powiedzieli, w konspirację. I co się później okazało po latach, gdzieś chyba w siedemdziesiątym którymś roku, dowiedziała się, że wpadła do AL. Do Armii Ludowej, do Gwardii Ludowej, czy coś. Trzeba powiedzieć, że wtedy się nie patrzyło gdzie, tylko walka z okupantem. I było tak, że mając ten sklep, to był pierwszy krok do konspiracji dla osoby patriotycznej. Bo było miejsce kontaktowe. Można było wejść, wyjść. Klient wchodził, klient wychodził. Kupił,...