Ojciec został zabrany do niewoli - Janusz Czapliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Ojciec został zabrany do niewoli” Ojciec od razu do konspiracji się wmieszał. Z miejsca, jednego kolegę, drugiego kolegę, legionistów, prawda, i konspiracja. No ale Niemcy to wszystko mieli odnotowane, znaczy nie, o konspiracji nie wiedzieli. To że ojciec jest oficerem, że wrócił tu. Nie było tajemnicy… i 4 lutego przyszli tutaj do domu. Dwóch żandarmów przyszło, z takimi, pamiętam, mieli takie tablice duże, metalowe, ojca do niewoli, akurat był ten kapitan. Później awansował na majora. Ja byłem u niego w domu, u rodziny byłem, już później, on nie przeżył wojny, w Rosji zginął w 43 roku. Żona przeżyła, mam listy od niej, mam zdjęcia jego, mam zdjęcia z jej córką, córka tu przyjeżdżała. Bardzo żeśmy się zaprzyjaźnili, i z tym lotnikiem niemieckim i z jego...