W naszym mieszkaniu mieszkał Niemiec - Janusz Czapliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„W naszym mieszkaniu mieszkał Niemiec” Dorożkę myśmy wzięli, przyjechaliśmy do Lublina. Po prostu, życie się toczy normalnie. Wtedy rodzice na pewno doszli do wniosku, że po co była ta ucieczka potrzebna. Wchodzimy tutaj do mieszkania. Tata jeszcze nie wchodzi, tylko zatrzymuje się u swoich jakichś tam znajomych. Nie pamiętam, gdzie to było, ale to Lublinie. No myśmy weszli, a tutaj została mama mojej mamy. I mówi, że Niemiec się wprowadził… aha i służąca została, we dwie zostały, żeby się domem opiekować. Myśmy to mieszkanie mieli i Niemiec te dwa pokoje zajął właśnie ten Ryfler, że mieszka tutaj… I w porządku, że nic nie jest. No to daliśmy znać ojcu, że może przyjść… Ojciec też się zorientował, aha, tylko że jest nakaz zgłaszania się,...