Wrzesień 1939 roku we wspomnieniach ojca - Janusz Czapliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Teraz musiałbym się cofnąć w opowieści, wrócić właśnie do tego, co się w Lublinie działo w tym czasie, ale to już z opowiadań taty wiem. Więc 13 września tata ma rozkaz opuszczenia, razem z generałem Smorawińskim, ze sztabem DOK 2, opuszczenia miasta Lublina. 9 września bombardują miasto i to si lne bombardowanie, jak tata wspomina, mówi palą się domy, tutaj na Krakowskim Przedmieściu padają. Wtedy ginie właśnie nasz wspaniały poeta Czechowicz. I ratusz jest uszkodzony wtedy, i jest… taka sytuacja, z takim właśnie woźnym z tego ratusza, który w objęciach bomby trzymał kiedy właśnie odgrotowywali. Wstrząsające momenty się dzieją i nagle ojciec siedzi na komendzie i, aha, jeszcze wcześniej rozmawia z generałem Smorawińskim i ojciec mówi: „Panie generale, ja mam swój...