Tato kupił samochód DKW - Janusz Czapliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Tato kupił samochód DKW” Wspomnienia trzeba by było zacząć od czasów przedwojennych. Ale to, tak jak powiedziałem, 1935 rok, data mojego urodzenia. Więc mogę tylko opowiedzieć, jakieś moje przebłyski pamięci z końcowego tego okresu, czyli z 39 roku. A może wcześniej 38 rok, kiedy tata zakupił samochód. To było dla mnie wielkie przeżycie, bo jakoś miałem takie zacięcie do motoryzacji. Nie wiem skąd się to wzięło u mnie, ale to rodzice opowiadają, szczególnie tata, że kiedy przyniósł prospekty samochodów, to ja właśnie wybrałem ten samochód, to jest DKW Majster, czyli dawne Audi. Z tymi kółkami olimpijskimi na masce, no i z tym znaczkiem DKW, zielono-białym. Pamiętam ten samochód na prospektach. Później tata przyjechał tym samochodem do domu....