Historia Bęcewicza, który współpracował z Niemcami - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeszcze opowiem, jak za okupacji o partyzantach… Była herbaciarnia, Pietrasińska miała. To herbaciarnia się nazywała, ale nie wiem, czy tam wódka była, czy może piwo i herbata. Nie wiem. To było na Kalinowszczyźnie tutaj. To był taki Pietrasiński. I jeszcze Bęcewicz. Bęcewicz miał dwoje dzieci, żonę. Bardzo żona ładna była, Zosia się nazywała. I jeszcze jeden taki był. I oni z Niemcami. Dorożką jeździły z Niemcami. Takie widocznie były, no, zdrajcy po prostu musiały być, że tam coś dowiadywały się Niemcy o tym. I w nocy, pamiętam… A ten Bęcewicz, taka dziewczyna była młoda, miała ze siedemnaście lat. I on tak, żonę utrzymywał bardzo dobrze, nie pracowała, ubrana była, te dwoje dzieci, a tu miał kochankę, dziewczynę siedemnaście lat. Ta Zosia podobno tam awanturowała się, ale wiele nie mówiła, bo...