Żydzi stali przy Bramie Krakowskiej - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Żydzi stali przy Bramie Krakowskiej” A jeszcze co panu opowiem? Przy Bramie Krakowskiej to zawsze były tutaj Żydy, nazywały się faktory. ,,Idę do faktora”. Jak ludzie przyjeżdżały o pracę. Nie było urzędów tych, urząd miejski, no nie wiem, czy był, ale na przykład Żydy były i łapały klientów, a ci do majątku miały, że tam do majątku dziedzic potrzebował, to już ony naganiały pracowników. No, na Krakowskim stały, tak, tak. Bo ja ich nie znałam, ale słyszałam jak rodzice się rozmawiały i te sąsiady. Na przykład dozorcą, jak ktoś chciał być, to przecież te Żydy też miały i też dozorstwo załatwiały....