Kuchnia domowa - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jakie potrawy jadłam w dzieciństwie?] Kozibrodę. Pazibroda. A wie pan, co to jest pazibroda? Kapusta i kartofle takie. Kapustę się gotowało i kartofle się wrzucało, i później się to ubijało, i śmietany się troszkę dolewało, i to było bardzo dobre. No. To się pazibroda nazywała. Ale ja byłam, ba, oj bardzo byłam do jedzenia, mi nic nie smakowało. Ja nie wiedziałam, co to się najeść. Jak nieraz koleżanka mówiła: „Ale się najadłam, nie mogłam się ruszyć”. Jak to się można nie ruszyć? Ja wpadłam do domu, dwie łyżki, już się najadłam. Mnie nic nie smakowało, zupa pomidorowa, grochówka mi nie smakowała, nic, chleb i mleko tylko jadłam. Chleb i to jeszcze skórki wystrzykiwałam sobie, żeby to ze skórką było, chleb. Bo środka to nie lubiałam....