Dzięki Społem wiedziałem co dzieje się w terenie - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłem w spółdzielni, zbierałem sprawozdania dotyczące obowiązkowego skupu jajek i drobiu, i jeżeli nauczyciela na danej wsi znałem z czasów jeszcze przedwojennych, to z nim rozmawiałem. Ale rozmawiałem z nim nie jako ja, który w danej chwili piastuje dane stanowisko społeczne, tylko ten jego znajomy z czasów przedwojennych, pytając go z kolei o to jak na tej wsi [działa] szkoła nasza, jak program, bo mnie to interesuje, bo mam kilku kolegów z seminarium, jako ten, który jest jakimś działaczem tajnym. To mi pomagało w terenie, i dzięki Społem wiele wiedziałem. Ja byłem dla nich, tych osób, które znałem, to byłem dla nich Prussem. A z nauczycielami ze spółdzielni, bo w radzie nadzorczej spółdzielni byli nauczyciele, których ja nie znałem i oni mnie też już nie znali, w ogóle nie znali, ot jest ktoś,...