Byłem dwufunkcyjnym działaczem tajnego nauczania - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie były to częste wyjazdy ze względu na bezpieczeństwo, ale powiedzmy przede wszystkim kontaktowałem się ze związkiem, którego prezesem był Helman, w zarządzie Okręgu Związku Nauczycielstwa Polskiego. Interesowałem się, bo początkowo wszystko związek miał w swoim ręku, a później rozdzieliło się - związek związkiem i administracja szkolna, na której czele stanął pan Odroń. Kontaktowałem się i z Odroniem, i z Helmanem. Tak jak bym prowadził dwie funkcje, jakbym był dwufunkcyjnym działaczem - i związkowym, i stricte nauczycielskim, bo tak to wyglądało wtedy. A wyjazdy za częste nie były, chociaż raz miałem taką sytuację, że po takiej konferencji znalazłem się z kilkoma osobami, z dwoma chyba, w Chełmie. Byliśmy w restauracji, miałem teczkę, i w tej teczce nieopatrznie jakieś dokumenty,...