Niezorganizowana i zorganizowana praca w tajnym nauczaniu - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Niezorganizowana praca w tajnym nauczaniu polegała na tym, że sporadycznie i spontanicznie były przypadki, tak na terenie powiatu chełmskiego, jak i w Chełmie, że niektórzy nauczyciele z własnej potrzeby wewnętrznej, patriotycznej, organizowali czy uczyli powiedzmy jedną czy dwie osoby języka polskiego, historii, czy nauki o Polsce współczesnej. To działo się do 1941 roku. W 1941 roku tajne nauczanie zostało ujęte w pewne ramy, zostało zorganizowane i szło od góry, od Warszawy, poprzez Lublin, aż powiedzmy do województwa, powiatów, gmin i wsi. Niezorganizowane tajne nauczanie nie było nigdzie, tak jak i to drugie, nie było nigdzie rejestrowane, stąd tylko wie się o tym, że miało to miejsce, bo wynikło to z rozmów prywatnych z osobami zainteresowanymi. Tajne nauczanie było zorganizowane w tym sensie, że...