Po wyzwoleniu mieszkałam we dworze - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
czasie, majątek Ponikwoda „Po wyzwoleniu mieszkałam we dworze” Jak wyszłam za mąż i siostra, to ona zajęła sobie jeden pokój, właśnie co piekarnia była, to tam chleb był na tej podłodze. Toś my szkłami, bo nie było też takich tych szczotek, drapali wszystko. Ja sobie wyremontowałam jeden pokój, a siostra se pokój i kuchnię wyremontowała. To już na swój koszt. Później, jak śmy wyremontowali… Tam i światło było oberwane i żyrandole, i załatwiliśmy sobie światło, to później administracja była, musieliśmy czynsz za to płacić. Ale podaliśmy do administracji, żeby nam zwrócili za koszty remontu. I ja dotąd mieszkałam we dworze, dopóki tam nie robiły tej spółdzielni, jak zabrały na...