Historia pana Zięby i Żydówki Heli - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Opowiem panu o Ziębie. To ten Zięba, to był Polak, to on był starszy kawaler. Sam mieszkał. Miał właśnie taki pokoik na facyjacie, a na dole była piekarnia. Tylko to było pożydowskie. On pracował tam, a później jak zlikwidowały, to on to objął. I tam ojciec się z nim kolegował, z tym Ziębą. I tam te z młyna mąkę mu przywoziły, z tych okolicznych młynów. Drzewa tam ludzie przywoziły. Tam miał takiego, co drzewo mu rąbały do pieca. I on wziął sobie Żydówkę, jakiegoś garbarza córkę. No, musiał sporo też forsy wziąść, bo darmo ją… I on ją trzymał, ale z nią się nie zadawał, był kawalerem, nie zadawał się z nikiem. w piekarni po całych dniach siedział. Na noc albo poszedł albo w piekarni przespał. I ją trzymał sobie, jak już tak ktoś do niego przyszedł, to on ją do szafy. W szafie Helę trzymał. Ona Hela się nazywała. I było tak,...