Dzielnica żydowska i ulica Szeroka - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tu od Siennej to takie było – ulica Szeroka się nazywała, do samej Lubartowskiej. Szeroka. Kończyła się Sienna i to się nazywała Szeroka. Taka była szersza. A to wszystko były takie budki żydowskie, taka biedota tam mieszkała. Smród, bo to nie było kanalizacji, tylko to wszystko w rynsztok, te cebule, to wszystko to wlewały. Taki smród był, że trudno było dojść, no. [Czy tam chodziłam?] No tam, jak do miasta, to się tamtędy szło, tak. Na Kalinie mieszkali tylko Żydzi i Polacy. [Czym się różnili Żydzi z Podzamcza i z Kaliny?] Na Kalinie to może mieszkali tacy bogatsi, takie więcej czyściejsze te Żydy. Bo tam, na tej Szerokiej, to biedota taka mieszkała. Bo już Lubartowska to już tam też było tych Żydów dużo, ale tam były takie bogatsze Żydy. A tutaj takie, na tej...