Żydówka szyła mi sukienkę do komunii - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Żydówka szyła mi sukienkę do komunii” Były na Kalinie krawcy, były szewce. To do komunii mi szyły sukienkę, Żydówka. Naprzeciw kościoła była kamienica. Bujalskie się nazywały. A na dole wynajęły mieszkanie, to był Żyd tam i tkactwo robił. Taki warsztat pamiętam. Takie te szmaty zwijane miał w kłębki i chodniki kolorowe. To Żyd, a ona krawcowa była. To tam z babcią chodziłam, sukienkę mi ona szyła, ta Żydówka. To było w czterdziestym pierwszym roku. No tak – bo jeszcze Żydy były, bo Żydy zaczęły w czterdziestym drugim chyba. Tak, to było w czterdziestym pierwszym roku, bo to pamiętam, że to jeszcze tam chodziłam na domiary do tej Żydówki. Ona mi szyła tam. Ale jak tam też Żydy mieszały, dzieci miały, warsztat, ona krawcowa. Ten warsztat nad samym tym i...