Losy rodziny Koryznów - Stanisława Podlipna - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Dziedziczka Koryznowa] miała córkę Olę i dwóch synów - Stanisław się nazywał, a młodszy Michał. A Stanisława, jak ona tutaj była, jak Niemcy ją wyrzuciły, to aresztowali Niemcy i przepadł bez wieści. Ale ony nie dawały znać po sobie. Nikt nie poznał się, że, no… Był i gdzieś pojechał czy co, ten Stanisław. Był przystojny, pamiętam, taki czarny, bardzo przystojny. I taki mężczyzna, zbudowany dobrze. A Michał był taki delikatny. To Michał teraz może ze sześć lat, jak umarł. Jest na Kalinie pochowany na tym cmentarzu, jak tylko wejdzie się na cmentarz, taki wysoki grób jest. To może pan kiedyś przeczytać sobie. Tam są te dziedzice pochowane i ten właśnie Michał. A Michał weterynarzem też podobno był. Miał klinikę pod Warszawą podobno. A, i córkę Olę miały, Olga. A córka taka baba-chłop była. Włosy...