Mieszkańcy ulicy Parkowej - Elżbieta Kowalik-Sposób - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Idąc od strony szkoły podstawowej nr 22, po prawej stronie mieszkali Zabelscy, oni mieli warsztat samochodowy. Dalej mieszkali Praszczaki, Praszczak zajmował się rolnictwem, a ona handlowała jajkami i śmietaną. Dalej mieszkali Kosiorowie, uprawiali swoje pole. Bo w okolicy były łąki, pola, to ludzie tam uprawiali. I pracował w FSC. Później była druga rodzina Kosiorów, to oni wszyscy pracowali. Ona pracowała w handlu, a on pracował w FSC. Później była sąsiadka Głębocka. Jej rodzina też pracowała, jej syn był kolejarzem. Później mieszkali Kozacy. Kozak miał swój warsztat ślusarski na ulicy Przemysłowej. Ona była gospodynią domową. Dalej Redwan. Redwan też był kolejarzem. A drugi Redwan był policjantem. Bo to było znowu tak – sień i dwa mieszkania, to dwie siostry tam mieszkały. Później mieszkali...