Zamówienia na moją cegłę - Feliks Trojanowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiele zabytków w kraju jest odnawianych z mojej cegły, z moich kształtek. Od Lublina się zaczęło, później była Małopolska, Kraków – Barbakan, Wawel, Uniwersytet, Politechnika, Browar i inne, Warszawa – teraz odnawiamy od kilku lat Arkady Kubickiego pod Zamkiem. Kiedyś kraśnicka cegła przecież szła na Zamek do rozpoczęcia budowy piwnicy, całe piwnice Zamku Królewskiego są z kraśnickiej cegły. To właśnie ojciec z innymi właścicielami brał udział, wożąc na chyba pięćdziesięciu samochodach cegłę na Zamek Królewski – była taka akcja w latach 70. Natomiast jeśli chodzi o ilość, to największym chyba zadaniem było obsłużenie odnawianej Manufaktury w Łodzi. Ogromny zespół hal kiedyś fabrycznych, teraz handlowych, tam było kilka rozmiarów cegieł i duża ilość, ale podołałem temu. Jeżeli...