Cegielnia na Dziesiątej - Ryszard Sierosławski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jestem mieszkańcem dzielnicy Dziesiąta, urodziłem się tam i byłem świadkiem funkcjonowania istniejącej tam cegielni. Cegielnia była zawarta pomiędzy ulicami Kunickiego, Mickiewicza, Słowackiego i Zemborzycką. To była powierzchnia sporo powyżej hektara. Teren nie był ogrodzony. Znajdował się tam budynek wielofunkcyjny, piętrowy czy nawet wyższy, gdzie były prawdopodobnie mieszkania pracowników, ale niewiele, następnie biura i inne pomieszczenia. Poza tym był tam olbrzymi piec i tunel, gdzie ta cegła była wypalana. Teren zajęty był jeszcze przez stanowiska wyrobu cegły, która była wytwarzana ręcznie, następnie suszona pod wiatami i po osiągnięciu odpowiedniej wilgotności wypalana w piecu. To była olbrzymia produkcja, naprawdę bardzo dużo było tego przerobu. Materiał do wyrobu...