Wychowałam się na Konstantynowie - Alicja Dryglewska-Romaniszyn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieszkałam od urodzenia w Lublinie. To była dzielnica Konstantynów, obok Poczekajki. Rodzice moi początkowo wynajmowali domek i około 1958 roku przeprowadziliśmy się już do wybudowanego domu. To był mały domek, parterowy, ale własny, na ulicy Romanowskiego. Tam się wychowałam, w pobliżu była szkoła 4- klasowa. Znajdowała się ona przy obecnej alei Kraśnickiej, przy Poczekajce, to było w domu nauczycielki. Rodzina mieszkała na piętrze, a na parterze była część przeznaczona na szkołę i tam odbywały się lekcje. Z tego, co pamiętam, w ogóle były 3 nauczycielki. Lekcje były tak jak w każdej szkole, ale to co pamiętam, to kaligrafii się uczyliśmy. Po ukończeniu tej szkoły podstawowej, poszłam do nowootwartej szkoły nr 29 im. Adama Mickiewicza na ulicy Wajdeloty. Tam chodziłam do klasy 5.,...