Tajne nauczanie w Parczewie - Mieczysław Bielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nie słyszałem o [tajnych kompletach], ale ktoś musiał mi powiedzieć, bo napisałem tak: „Kadra nauczycielska została poważnie uszczuplona przez śmierć kilku nauczycieli poległych [w] kampanii wrześniowej. Dawny Związek Nauczycielstwa Polskiego przekształcił się jeszcze w październiku w [19]39 [roku] w Warszawie i został jako Tajna Organizacja Nauczycielska, która swoim zasięgiem obejmowała również Parczew. Odbywało się tutaj tajne nauczanie w zakresie szkoły średniej, a szczególne kary stosowane przez okupanta nie załamały ducha nauczycieli, jak i młodzieży do konspiratorskiego nauczania. Nauka odbywała się w mieszkaniach prywatnych nauczycieli i wychowanków, a liczba wychowanków nie przekraczała nigdy dziesięciu.”O kompletach w Parczewie nie słyszałem, ale były osoby, które...