Ulica Drobna - Mirosław Kargol - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na ulicy Drobnej mieszkała moja babcia, mama mojej mamy. Chodziłem do przedszkola na Starym Mieście. Ponieważ mama pracowała w urzędzie, w Lublinie, po przedszkolu lub w dniach, kiedy to przedszkole było zamknięte, w ferie czy w wakacje, mieszkałem u babci. Najwięcej pamiętam z czasu do 6 roku życia, bo to był najdłuższy okres. Potem narodziła się moja siostra, czyli moment przeprowadzenia się na Kalinowszczyznę i te obrazy już się zatarły, mniej czasu spędzałem u babci. To była dzielnica małych domków i ogródków. Część z tych domów zbudowana była przy ulicy Drobnej, a część ukryta była w ogrodach. Moje wspomnienia to są obrazy związane z tą ulicą, kiedy podchodziło się od Północnej właśnie na Drobną, gdzie początek tej drogi to kocie łby, które zostały jeszcze do tej pory. Potem obrazy...