Ulica Drobna w Lublinie - Elżbieta Gralewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak jest Krakowskie Przedmieście, najpierw jest ulica Wieniawska, potem Lubomelska i schodzi się na sam dół. Na dole Lubomelskiej, przy rzeczce, były dwa baseny po prawej, jeden dla dorosłych, drugi dla dzieci. Zaraz dalej była ulica Północna, tam był przystanek autobusu „13”. Tam właśnie zaczynała się ulica Drobna. Jeszcze dzisiaj istnieje fragment brukowany ulicy, takie kocie łby idą pod górę. Potem to zakręcało i szło pod górę, i dalej już była płaska ulica, ale trzeba było się na to wzgórze wspiąć. Drugi sposób: były schody z poręczą, ale niewygodne, i można było przejść przez podwórko domu milicyjnego – bo potem podobno rodziny milicjantów tam mieszkały. Ale tam nikogo nie znałam, to nie lubiłam tamtędy chodzić. Chodziłam drogą brukowaną, z tymże trzeba było uważać, najlepiej głośno...