Bracia Edelmanowie z Puław - Paweł Kłopotowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byli [w Puławach] bracia Edelmanowie, czy rodzina Edelmanów, dobrze mówię? Żebym nie zełgał, żebym Markowi Edelmanowi kuzynów nie narobił, temu znanemu lekarzowi, ale chyba Edelman, no nie pamiętam… którzy czy byli udziałowcami, czy właścicielami żeglugi na Wiśle. Dwóch braci, oczywiście skąd ja mogłem tam znać takich ludzi? Po wojnie się zjawili w Puławach, to pamiętam ich, bo dorożką jeździli. Jeden wyglądał jak Sarmata, wprawdzie rudy ale duże wąsy, buty z cholewami, takie chłopskie, czapka maciejówka, to było tuż po wojnie, tuż, tuż po wojnie. A drugi jak amerykański biznesmen: tęgi, w kapeluszu, elegancko ubrany, z grubym cygarem. I o nich takie legendy były, bo oni później znikli. Byli… oni podobno po prostu chcieli interesy zlikwidować, coś tam odzyskać. Jeden z nich podobno, ten w maciejówce,...