Rodzina Kurcbardów z Puław - Paweł Kłopotowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W tym budynku willi Samotni mieszkali Żydzi i obok mieli wytwórnię octu. Kurcbardowie. Ten Żyd się nazywał podobno Kurcbard, ale to ja mówię, mały byłem wtedy, siedem lat miałem, ale pamiętam tych Żydów chodzących do synagogi i z powrotem, oni często wracali, bo synagoga była w mieście, więc oni na modły chodzili tędy koło naszego domu o tu, koło naszego domu i w wieczór nieraz wracali. O tu właśnie Żydzi mieszkali, no ale potem wiadomo, potem jakaś polska firma przejęła po nich, w czasie okupacji, a co się z Kurcbardami stało to absolutnie też nie mogę wiedzieć. Właśnie to naprzeciwko było, ten nasz dom stał, i tutaj miałem widok z okna hen hen na Włostowice, tak prosto... Ta rodzina z tej Samotni to była chyba liczna rodzina. Albo rodziny, mówiło się...