Dzielnica żydowska w Puławach - Paweł Kłopotowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Ta okolica, gdzie obecnie stoi Dom Nauczyciela], to tam były kamienice, typowe kamienice takie jak tam wyżej są. Takie jednopiętrowe kamienice, takie małomiasteczkowe powiedziałbym, typowe kamieniczki, to to jakoś to mi się utrwaliło w pamięci. Stojące od frontu ulicy Lubelskiej. Bo na zapleczu to ja nigdy nie byłem. Właśnie jeśli chodzi o to zaplecze, no nie bywałem na tych podwórkach, nie miałem okazji. A domy no tak, tutaj przy tej głównej ulicy to były na pewno te kamieniczki, a za nimi to różnie tam to było, mniejsze, większe budki, przybudówki, jak to wszędzie. Jak to wszędzie w takich miastach. Tam gdzieś w okolicy właśnie tego obecnego Domu Nauczyciela stała bożnica, ale ja nie byłem tam, nie zdarzyło mi się tam być. Znam ten budynek tylko z książki Strzemskiego „Moje Puławy”. Bożnica? Nie wiem,...