Mieszkanie na cegielni - Iwona Kędziora - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Były trzy domki parterowe, zlepione plecami do siebie, bo mieszkali obok nas sąsiedzi, my, i z tyłu jeszcze jedna sąsiadka. Mieliśmy przy tym ogródki i to był praktycznie środek cegielni, przy takim magazynie. Na cegielni oprócz tego, że była cegła wyrabiana, było bardzo dużo węgla. Był taśmociąg olbrzymi i transporter, który na pierwsze piętro – bo piec miał na takim wyższym pierwszym piętrze opalanie tego wszystkiego – musiał ten węgiel ciągnąć na górę i tego węgla było bardzo dużo. Właśnie obok tych magazynów były składowane hałdy węgla, gdzie my, jako dzieci, żeśmy się bawiły. Oczywiście w tym węglu, po tych stertach piachu też się skakało, chodziło. Tego było naprawdę dużo wszystkiego dookoła. I żeśmy mieszkali tak na samym środku tego. Teraz nie dałoby się wytyczyć, w którym to miejscu, ale na...