Wybuch II wojny światowej i okupacja niemiecka - Zofia Tabiszewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ano ogłosili wojnę w trzydziestym dziewiątym roku, mój ojciec dostał kartę mobilizacyjną na któregoś tam, że ma się stawić do RKU do Zamościa, to tutaj dużo z Goraja podostawało, jedni szli wcześniej, a drudzy później, ale ci co później to odroczenie dostali, bo to długo wojny nie było. W październiku już wracali z wojny. No ale tak to nie długo była wojna, dlatego, że tu Niemcy bombardowali, ale Goraja nie bombardowali, Frampol był zniszczony. Janów, Frampol, Biłgoraj, ale Goraj nie, Goraj nie był bombardowany wcale. Ale we wrześniu, to jak to ruscy weszli przecież, to część Żydów pojechało z ruskimi, parę rodzin. Tu nauczyciel jest Waszczuk, Waszczuk pojechał z tymi, z Rusinami. [Ale Rosjanie] nie byli długo w Goraju, oni tylko weszli, byli trochę i poszli, a Niemiec był do…w którym to roku, co szli na...