Cmentarz i pogrzeb żydowski w Goraju - Zofia Tabiszewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak wyglądał pogrzeb żydowski?] Oni mieli takie mary zrobione, takie dwa kije były, bo widziałam jak nieśli. I na tych marach nieboszczyk leżał, przykryty był tym prześcieradłem, i czterech Żydów niosło, dwóch z przodu, dwóch z tyłu, i parę Żydów szło z tyłu ścieżką, tu koło Cesi, i przez ogród. Oni drogą nie nosili tylko ogrodami. I na mogiłki, tam dół wykopali, nie widziałam jak go chowali, tylko mówili, że na siedzęcy, Żyda położyli do grobu na siedzęcy, żeby jak będzie kiedyś Sąd Ostateczny to żeby szybciej wstał, a na leżęcy długo mu zejdzie. No już tak mieli, tak mówili. Bo on mówi tak, w szkole śmy z Żydóweczkami rozmawiali, to mówi: „Tak u nas to się szybciej – mówi – do nieba pójdzie, bo u nas na siedzęcy chowają, u was na leżęcy, a jeszcze w trumnie.” A u nich to nie było w trumnie, tylko w ubraniu, nie...