Przedwojenny Goraj i jego mieszkańcy - Zofia Tabiszewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W Goraju] były budynki wszystko drewniane, było chyba, bo tu kiedyś w nocy nie mogłam spać to żem liczyła, chyba osiem było budowanych, a resztę wszystko drewniane pod słomianą strzechą i pod gontem, a ludziom się żyło ciężko, kto był tam zamożny, ale to w Goraju można było na palcach wyliczyć kto był zamożny, a tak było rolnictwo słabe, małorolni, nie było z czego wiele żyć, kto miał tam jeszcze, jak miał jakieś fach w ręku, rzemiosło, o jak nawet mój ojciec, niech ten to koło nareperował jakiemuś rolnikowi to parę złoty wziął, a ten co nie miał nic to ciężko było. Ta ulica Szewska się nazywa, bo tu same szewce mieszkały, jeden koło drugiego, sam szewc, ale ciężkie były czasy, ciężkie. [Komu się dobrze powodziło?] Przed wojną jednemu Złomańskiemu, Jakub Kuraś,...