Organizacje kombatanckie - Jan Rogowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Teraz już mamy takie swoje koło, tych wszystkich żołnierzy frontowych, co jeszcze nie zginęli, co wrócili. I tu, gdzieś w 75 roku powstało takie koło byłych żołnierzy frontowych 1. Korpusu Pancernego. Mieliśmy takiego swojego generała. On kiedyś był czołgistą, później poszedł na szkołę już po froncie, został generałem i on tu stworzył w Chełmie. To się formowało i tu takich tych wszystkich żołnierzy mieliśmy spotkania z całej Polski zjeżdżali się. Takich 10 zlotów było tych byłych żołnierzy frontowych i tu spotykaliśmy się w tych miejscowościach, gdzie tam formowane były jednostki, to znaczy w Sawinie tam było 3 jednostki. Pierwszy Batalion Piechoty Zmotoryzowanej i dwie Brygady Pancerne, Druga i Trzecia, a w Zawadówce, jak już mówiłem o tym, Czwarta Brygada. I tam mamy z tymi szkołami w Sawinie, w...