Skomplikowana historia Polski - Jan Rogowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Czasy tej okupacji, to jednak to różnie było, ale nie było takiej nienawiści jak teraz. Te partie tak się nie lubią, a przedtem było i PPR, i AK, i później Bataliony Chłopskie i jeszcze jakie to partie były? Ale właśnie to teraz tak o, tych sześćdziesiąt parę lat, że nie ma wojny u nas, że to już jest pokój. Młodzież już nawet nie zna historii jak to było, ale to były ciężkie czasy. Przedtem to co parę lat, to wojna, i wojna, i wojna, tak. Ile zginęło ludzi, to najwięcej to zginęło tam na wschodzie. Ten Katyń, Syberia, ta rzeź na Wołyniu, to była też tragedia. O, nawet byłem wczoraj, bo tam powstał teraz taki ma być pomnik ku czci tych pomordowanych na Ukrainie przez Ukraińców, no przecież to dużo uciekło, ale tysiące zginęło tam ludzi. I to ma być pomnik pobudowany. Już jest taka organizacja, taki komitet założony, postawiony kamień...