Wspomnienia z frontu - Jan Rogowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jakie mam wspomnienia] z frontu? Ciężkie warunki były tu, w Zawadówce. Naprawdę, tu jeść nie było co. Jeździliśmy po wsiach, brali kontyngenty od ludzi, i to mieliśmy wyżywienie. Myśmy z początku nawet mundurów nie mieli. Dopiero za jakiś czas dostaliśmy mundury. I broni nie mieliśmy, tylko tam tak o, tam było na warty, a jak przyszli czołgi już, to nam mówili, tam polityczne byli już, wmawiali nam tam o tym państwie, jakie będzie dobrze, jak to, ale o komunie się nie mówiło. A później, jak żeśmy wrócili z frontu już... Raczej jeszczem nie skończył z tym, warunki… Warunki były ciężkie. Później mówią, że to wszystko musimy spłacić. I tam w tartaku w Zawadówce, to był duży tartak przed wojną, bo tam wśród lasów i tam maszyny różne takie do cięcia drzewa i tam różne jeszcze tam parkiety, inne wyrabiali. To...