Wybuch II wojny światowej i okupacja niemiecka - Jan Rogowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak wspominam wybuch wojny?] To była tragedia, naprawdę to była... Myśmy się nigdy nie spodziewali. Już trochę się tak wiedziało, z geografii, że Polska miała bardzo niekorzystne granice. Tędy dostęp do morza, to taka szyja tylko była i później to był powód tej wojny dla Niemców. Może to różnie było. A Wilno to też tylko taka szyja była, i to jest naprawdę, że granice Polska miała bardzo niekształtne, raczej niekorzystne. Tylko, no cóż... ten duch polskości to było naprawdę. Przecież Polska to zwyciężyła, i pod Wiedniem, i później nawałę te sowieckie Piłsudski też zatrzymał, to jest... Polacy to kilka razy, w skali światowej, w skali... może to inaczej powiedzieć, przyczynili się do jakichś, do ochrony religii, polskości bronili. A teraz to nie ma nic. Teraz to już tylko Unia Europejska. No, może to i dobrze, bo się cieszymy, już nie ma...