Życiorys - Jan Rogowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Jan Rogowski. Mieszkam obecnie w Chełmie, a urodziłem się w Kolonii Plisków, gmina Rakołupy, powiat chełmski w 1922 roku, 18 lutego. No i później tam skończyłem szkołę podstawową i do 39 roku byłem tam w Pliskowie. Później przesiedliłem się, rodzice moi przesiedlili się, tam pracowałem na gospodarstwie rolnym przy rodzicach i później w 1939 zostaliśmy z rodzicami przesiedleni do Leszczan. Było kupione gospodarstwo w Leszczanach. Tam był kiedyś folwark, właśnie ten ośrodek folwarku w Leszczanach ojciec kupił i tam prowadziliśmy cały czas gospodarstwo do 1942 roku. Później w czasie już okupacji Niemcy nas wysiedlili i dostaliśmy gospodarkę taką poparafialną w Klesztowie. W Klesztowie byliśmy do końca wojny tam. Dostaliśmy taki żydowski domek. To się zaraz spaliło nam i to...