Lista Judenratu - Mieczysław Fik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak Niemcy nastali, to bardzo męczyli Żydów, były te różne kontrybucje. Żydzi myśleli, że się w jakiś sposób uratują. Mieli taki Judenrat, władzę żydowską, zrobili listę mądrzejszych obywateli, takich, którzy byli przed wojną w gminie radnymi, jakimiś ważniejszymi i to przekazali Niemcom. Wydali tych naszych, bo chcieli się podchlebić Niemcom – aresztowali ich wszystkich. A tych wywieźli najpierw do Izbicy, później do Oświęcimia. Podczas wojny, przyjechali z Niemiec Niemka i Polak. On był w niewoli z 1914 roku, nazywał się Snopek. Był w niewoli w Niemczech i tam się ożenił z tą Niemką. Podczas okupacji przyjechali tu, bo on pochodził z tych stron, z naszej gminy. Była to bardzo porządna kobieta, starsza. Jeden jej brat pracował przy Hansie Franku w...